top of page

Talentenwerf: bouwen aan toekomstig schoolleiderschap

Bijgewerkt op: 18 mei 2022

In oktober begonnen 11 collega's aan een bijzonder avontuur in hun onderwijsloopbaan. Zij werden geselecteerd voor het traject 'Talentenwerf', oftewel de vooropleiding voor de ambten van (adjunct)-directeur, coördinator CLB, technisch adviseur (coördinator) en hoofdopvoeder/internaatbeheerder. Via de opleiding kunnen onderwijsprofessionals proeven van een leidinggevende functie binnen onderwijs en tegelijkertijd hun competenties versterken. Het traject van dit schooljaar loopt stilaan op zijn einde. We zijn dus heel benieuwd naar de ervaringen van onze Talentenwervers de voorbije maanden.

We gingen in gesprek met Valérie Broché (links) en Gudrun Serraes (rechts). Twee absolute toppers die vanuit een verschillende achtergrond maar met eenzelfde drive het traject aangevat hebben. Valérie is leerkracht in het zesde leerjaar op GO! basisschool Voskenslaan, Gudrun is coördinator medische discipline bij het CLB GO! Gent en sinds dit jaar coördinator contacttracing bij Topunt. Het werd een boeiend relaas over een al even boeiend traject.


Vertel eens, Gudrun en Valérie, jullie werken allebei binnen onze scholengroep, maar kwamen in de Talentenwerf terecht vanuit een verschillend loopbaanpad.

Gudrun: In 1999 behaalde ik mijn bachelor in Business Administration in Cleveland, Ohio. Daarna ben ik het Belgische bedrijfsleven ingestapt. Ik kon destijds geen erkenning van mijn buitenlands diploma bekomen en besloot opnieuw te studeren. In 2007 behaalde ik mijn bachelor psychiatrische verpleegkunde en ging ik aan de slag als psychiatrisch verpleegkundige in de gevangenis in Gent. In 2008 kreeg ik de kans om als Clinical Trial Nurse te starten. Oorspronkelijk in loondienst, daarna op zelfstandige basis in diverse projecten. Ik combineerde deze opdrachten met een afwisselende lesopdracht in het onderwijs en volgde ook de specifieke lerarenopleiding.


In 2016 startte ik in het GO! onderwijs bij scholengroep 18 en daarna kwam ik bij GO! scholengroep Gent terecht. Eerst als leerkracht, daarna als paramedisch medewerker binnen het CLB. Eind vorig schooljaar ging ik aan de slag bij CLB GO! Gent als coördinator medische discipline. In november kreeg ik de vraag om ook de coördinatie van de contacttracing voor de 3 Gentse CLB's via Topunt VZW in goede banen te leiden. Een extra uitdaging die ik graag aannam.


Valérie: Ik ben al wat langer aan de slag in onze scholengroep dan Gudrun. Sinds schooljaar 2008 – 2009 werk ik op GO! basisschool Voskenslaan. Eerst als voltijds leerkracht in het vierde leerjaar. Nadien schakelde ik over naar het tweede leerjaar. En nu sta ik sinds twee schooljaren in het zesde leerjaar. Daarnaast zetel ik ook al enkele termijnen in de schoolraad van onze school en ben ik mentor-coach voor de studenten van de Hogeschool die stage lopen bij ons op school. Ook wel wat variatie dus, maar dan binnen eenzelfde school.


Ik ben trouwens blij dat ik nu pas de stap gezet heb om te kandideren. Ik heb intussen al enkele jaren ervaring binnen het onderwijs, doorliep de verschillende graden en heb lesgegeven aan kinderen van verschillende leeftijden. Ik ben ervan overtuigd dat ik daardoor zaken vanuit verschillende perspectieven kan bekijken en me gemakkelijker in andermans schoenen kan plaatsen.


De Talentenwerf is een springplank voor collega's met ambitie om schoolleider te worden. Wat trok jullie aan in het traject? Waarom stelde je je kandidaat?

Gudrun: Ik ben geboeid door onderwijs an sich. De ambitie blijft steeds borrelen in mij. Mijn carrière bewijst dat ik wel van een uitdaging hou en steeds bereid ben bij te leren. Ik kijk trouwens alweer uit naar de volgende stap na dit traject.


Valérie: Ik droomde er als kind van om voor de klas te staan en nadien directeur te worden. Ik keek enorm op naar al mijn juffen, meesters en de directeur van mijn school. Elke dag veranderde mijn slaapkamer in een klasje of een directiebureau. Ik sta heel graag voor de klas en hou ervan om samen te werken met en voor kinderen. Tegelijkertijd voel ik ook dat ik klaar ben voor de volgende stap in mijn onderwijscarrière. Ik heb zin om een team te coachen, te ondersteunen, inspireren en motiveren om samen te groeien en me ten volle in te zetten om de onderwijskwaliteit van mijn/onze school steeds beter te maken.


De eindmeet is stilaan in zicht. Hoe hebben jullie het traject tot hiertoe beleefd? Wat vonden jullie sterk en wat hebben jullie al bijgeleerd?

Valérie: De sessies waren bijzonder leerrijk. De eerste sessie rond beleidsvoerend vermogen vond ik de moeilijkste, omdat ik kennismaakte met een heleboel nieuwe begrippen. Gelukkig werd alles heel duidelijk uitgelegd waardoor de puzzelstukjes snel in elkaar pasten. Voor de opdrachten neem ik mijn tijd: ik ga online op zoek naar informatie, luister bij bevriende directeurs en leer nog veel bij tijdens het uitvoeren van de opdracht. Extra bonus? De aangename mensen die ik mocht ontmoeten binnen de opleiding.


Gudrun: De inhoud van de sessies en de toelichting van directies zijn een enorme meerwaarde. Elk aspect apart is boeiend en samen vormt het een zeer goed beeld van het takenpakket van een directeur binnen het GO.


Valérie: Dat klopt! Ik vind het ook fijn dat de sessies steeds door iemand anders gegeven worden. Dat is echt een meerwaarde en dat maakt het nog boeiender om telkens weer meer bij te leren.


Gudrun: Ook ik merkte dat ik nog veel kan, en mag, leren. Er waren zeker al enkele aha-momentjes en nieuwe inzichten in leiderschap en communicatiestijlen.

Op het programma van de Talentenwerf staan heel wat inhoudelijke sessies, maar ook job shadowing, uitdagende opdrachten en individuele feedback doorheen het hele traject. Welk deel van de opleiding zal jullie vooral bijblijven?

Gudrun: Visieontwikkeling vond ik het boeiendste deel. Ik merkte dat mijn typerende 'rechtdoorzee' en 'ik ga ervoor' mentaliteit hier minder van toepassing is. Het werd eerder durven op de rem staan, leren van collega's, me verdiepen in materie en vooral veel samenwerken om tot een gedeelde visie te komen.


Valérie: Je wordt doorheen de Talentenwerf inderdaad af en toe geconfronteerd met je eigen groeikansen. Maar goed: daarom heet het ook een werf voor talenten. Je hoeft er nog niet helemaal te staan. De sessie rond ‘authentiek presenteren’ waarbij we effectief mochten presenteren was voor mij bijvoorbeeld best zenuwslopend. Je bent nog volop aan het leren, toch word je plots voor de leeuwen gegooid en moet je een presentatie geven voor een vijftiental onbekenden. Heel spannend, maar gelukkig zitten alle kandidaten in hetzelfde schuitje. We leren allemaal nog elke keer bij en zijn samen gegroeid doorheen het traject. Ook de job shadowing vond ik fantastisch om mee te maken. Jammer genoeg werden twee dagen herleid naar één dag omwille van de coronapandemie.


Welke droom/ambitie koester je binnen onderwijs? Dat mag een persoonlijke ambitie zijn of breder.

Gudrun: Ondanks mijn leeftijd (mijn kinderen en pleegkinderen vinden me met 48 al heel oud) hoop ik op een verdere stap in dit traject. Ik ambieer een functie als directeur of adjunct-directeur bij voorkeur in een CLB. Ik wil een inspirerende leider zijn met een hart voor het welzijn van de kinderen binnen het GO! onderwijs.


Valérie: Heel herkenbaar, ook bij mijn droom en ambitie staan de kinderen volledig centraal. Ik wil hen helpen groeien op alle vlakken tot de beste versie van zichzelf, ook als schoolleider. Ik zou me hier elke dag voor inzetten samen met een sterk en gemotiveerd team en alle andere betrokkenen bij de school en samen met hen groeien, uitdagingen aangaan en verwezenlijken. Als schoolleider wil ik trots uitstralen, lef tonen en verantwoordelijkheid nemen, ook wanneer het schuurt en ethische dilemma’s binnen de dagelijkse schoolpraktijk om een oplossing vragen. Daarnaast droom ik natuurlijk ook van de perfect uitgeruste school op basis van infrastructuur. Denk maar aan ruime lokalen met talloze mogelijkheden, veel materialen en vooral veel groen op de speelplaats en een onbeperkt aantal uren voor zorgondersteuning op school. A girl can dream, right?


Uiteraard! Zou je andere collega-dromers ook aanraden om in het traject te stappen? Waarom wel/niet?

Valérie: Collega’s die de ambitie hebben om directeur te worden of bij te scholen op vlak van beleid hoeven geen seconde te twijfelen om in de Talentenwerf in te stappen. De sessies zijn boeiend en aangenaam om te volgen. Ze zijn ook goed te combineren met je dagelijkse job. Je krijgt heel veel nuttige bagage mee waardoor je groeit en de mogelijkheid krijgt om na te denken over de volgende stap binnen je carrière.


Gudrun: Ik ben het helemaal eens met Valérie. Het traject geeft je nieuwe inzichten. Ik leerde op een andere manier en context heel wat collega's binnen de scholengroep (beter) kennen. Mijn directie heeft me gesteund in mijn beslissing om me kandidaat te stellen. Het traject versterkte onze relatie. Dus ook op dat vlak was de Talentenwerf waardevol.


Bedankt voor jullie tijd en veel succes in jullie verdere loopbaan!
Zelf zin om de sprong te wagen?
Wil je vanop de eerste rij mee beleid maken op school? Wil je kennismaken met de job van leidinggevende in het onderwijs? En heb je ambitie als schoolleider? De inschrijvingen voor het volgende traject starten in de loop van september van 2022, maar je kan nu al jouw interesse kenbaar maken via opleidingen@scholengroep.gent. Check hier wel eerst even of je in aanmerking komt.
363 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page