top of page

1 maand aan de slag: hoe gaat het met onze nieuwe lichting directies?

Bijgewerkt op: 18 okt. 2021

Dit zijn ze! Onze nieuwe lichting directies (ook wel JODI's genoemd), sinds 1 september in onze scholengroep aan de slag als directeur, adjunct-directeur of TAC. We vuurden enkele vragen op hen af en wat blijkt? Vragen beantwoorden, daar zijn ze als startende directie al helemaal in getraind na de eerste weken van het schooljaar. Laten we kennismaken!


Sam Verhofstadt, adjunct-directeur Tectura Tuinbouwschool Melle

Sam startte in 2011 in onze scholengroep als leerlingenbegeleider in de Reynaertschool. Met negen jaar ervaring in het buitengewoon onderwijs op zak trok hij vorig schooljaar naar MPI De Oase als vervangend directeur. ‘Ik voelde dat het tijd was voor een nieuw hoofdstuk. En ik ben blij dat ik de stap gezet heb: het was een fantastische ervaring in een al even fantastische school. Een hele uitdaging ook, met ups and downs, maar ik kijk er met trots op terug en ik kreeg de smaak naar meer leidinggeven te pakken.’ Toen de functie van adjunct-directeur vacant werd op Tectura Tuinbouwschool Melle, twijfelde Sam geen seconde om te solliciteren. ‘Het klikte van meet af aan met de directeur Brigitte De Baere en opnieuw voelde ik mij thuiskomen in een warm team en een open school. Dat gevoel heb ik trouwens bij onze hele scholengroep. We dragen zorg voor elkaar. Ik hou van die verbondenheid. Ik zou niet zonder kunnen.‘


Wat staat er dit schooljaar op de planning? Wat wil Sam bereiken? ‘Ik ben voornamelijk verantwoordelijk voor de eerste graad, die een sterke groei kent de laatste jaren. Ik kijk ernaar uit om een volledige PDCA-cyclus (staat voor plan, do, check, act nvdr) te doorlopen en op die manier de werking van de eerste graad beleidsmatig nog te verbeteren. De eerste weken waren alvast enorm druk, maar boeiend. Heel veel informatie te verwerken. Ik ben van nature uit een vrij rustig persoon, dus ik probeer mijn cool te bewaren, laat alles op me afkomen, stap voor stap en met de glimlach. Ik heb er heel veel zin in.


Jo Van Hoecke – topsportcoördinator Topsportschool Voskenslaan

Als Jo zich moet voorstellen, noemt hij zich steevast de vreemde eend in de bijt. Geen verleden in onderwijs, maar wel heel wat ervaring in de sportwereld. Dat lijkt ons mooi meegenomen als topsportcoördinator. Zijn cv is alvast indrukwekkend: van professor Sportmanagement aan de universiteit tot bedrijfsleider van zijn eigen bedrijf. ‘Met mijn bedrijf richt ik me op de kwaliteitszorg van jeugdopleidingen op het hoogste niveau, vooral dan binnen voetbal. Of er aan mij een profvoetballer verloren gegaan is? Nee, misschien verrassend, maar ik was gymnast en heb ook meerdere jaren ervaring als coach in de gymnastiek.’ Hiermee kan Jo alvast twee van de sportdisciplines op de topsportschool afvinken. ‘In feite drie, want mijn zonen zitten in de atletiek’, knipoogt Jo. Iets zegt ons dat ook de wereld van schermen en wielrennen snel geen geheimen meer zal hebben voor Jo. ‘Ik kijk er echt naar uit me in andere sporten te verdiepen en daar de nodige contacten te leggen.’


We zijn benieuwd naar Jo’s eerste maand als vreemde eend. ‘Wel, om in het dierenrijk te blijven, de Voskenslaan is echt een warm nest. Niet enkel op de Topsportschool kreeg ik een hartelijk onthaal, maar ook bij Atheneum Voskenslaan, zo’n beetje onze grote broer of zus, voelde ik me meteen welkom. En dat geeft zo’n boost in energie. Je krijgt zoveel zin om dingen aan te pakken en uitdagingen aan te gaan. Ik ben ook fan van het DNA van onze Vosjes. Durf, nieuwsgierigheid en ambitie, daar kan ik me helemaal in vinden.’ Toch is Jo ook wat onder de indruk van alles wat op hem afkomt als nieuwe directeur. ‘Structuur zoeken en dagdagelijkse beslommeringen managen, zo zagen mijn eerste weken eruit. De job van directeur is best pittig. Momenteel heb ik het gevoel dat ik nog iets te weinig met meer fundamentele zaken op langere termijn kan bezig zijn zoals beleidsplanontwikkeling. Maar dat komt wel, eens ik mijn draai helemaal gevonden heb. Ik zie het helemaal zitten!’


Charlotte Vanderstuyft – adjunct-directeur Middenschool Voskenslaan

Wervelwind Charlotte, het zou een bijnaam kunnen zijn voor de nieuwe adjunct-directeur van Middenschool Voskenslaan. Haar motto? “Je moet vooruitgaan in het leven en zien wat er op je pad komt.” Na 7 jaar les te geven op de IVG-school startte ze als leerkracht op Middenschool Voskenslaan en nam ze deel aan de Talentenwerf. ‘Dat traject van de Talentenwerf was echt een eye-opener voor mij: ik voelde dat ik zin had in iets nieuws en dat een directiefunctie wel echt iets voor mij kon zijn.’ En plots viel er een enorme kans zomaar uit de lucht: de vacature van adjunct-directeur kwam vrij. ‘Ik ben heel blij dat ik het gehaald heb en kan ook al terugblikken op een fijne, eerste maand. Ik voel me enorm ondersteund en werk graag samen met Bob Podevin, de directeur van de middenschool. Ik ben wel gestart met een klein hartje, hoor. Ik besef dat nog heel veel moet leren. Maar ik heb er zin in.’


Het is een terugkerend thema: de eerste maand als directeur is vooral druk, druk, druk. ‘Je zit als startend directeur niet enkel zelf met veel vragen, collega’s vuren ook de ene na de andere vraag op je af. Omdat ik vorig schooljaar zelf nog gewoon hun collega was, is de drempel misschien ook wat lager. Wat goed is, want zo word je meteen in het bad gesmeten en moet je snel leren schakelen. De vragen zijn ook zo divers. Of er op gekleurd papier mag gekopieerd worden, bijvoorbeeld. Elke vraag is voor een collega belangrijk en ik wil zo snel en juist mogelijk antwoorden.’ Net zoals de andere startende directies snakt Charlotte naar tijd om grotere projecten op te starten en beleid te ontwikkelen. ‘Ik beken. Heel af en toe doen Bob en ik onze deur dicht. Om tijd te maken voor meer fundamentele zaken om onze school nog sterker te maken. Dat is ook belangrijk voor ons team en onze leerlingen.’


Manuel Van Dyck – adjunct-directeur Atheneum Gentbrugge

Voor Manuel, ook wel Manu genoemd, is het Atheneum Gentbrugge al jaren zijn vaste werkplek. Hij gaf er altijd al les, maar voelde dat het tijd was voor iets anders. Ook hij volgde de Talentenwerf (hetzelfde jaar als Sam). Sinds vorig schooljaar is hij aan de slag als adjunct-directeur. ‘Als ik terugblik op de voorbije periode, stel ik vast dat ik toch nog wat zoekende ben. Zowel in de zin van verkennen, leren en op onderzoek gaan, als zoeken naar de juiste balans. Ik vind bijvoorbeeld de combinatie werk en gezin als adjunct-directeur toch minder evident. Daar heb ik nog niet onmiddellijk het antwoord op gevonden, maar dat komt wel. Ik heb nu vooral veel goesting om me verder te smijten in deze nieuwe uitdaging.


Isabelle Janssens – directeur Atheneum Voskenslaan

Directiecollega topsport Jo Van Hoecke noemt haar met een knipoog ‘grote zus’. Naast de Topsportschool heeft inderdaad ook atheneum Voskenslaan een nieuwe directeur. Met Isabelle heeft de school opnieuw heel wat ervaring binnengehaald. Isabelle startte als leraar, leidde verschillende scholen, was actief als lector aan de Universiteit Brussel in de lerarenopleiding, werkte een vijftal jaar als pedagogisch begeleider bij het GO!, etc. Het lijstje hier is niet volledig, maar wel al heel indrukwekkend. Recent koos ze bewust voor de job als directeur van atheneum Voskenslaan, een boeiende school op een brede campus dichterbij huis.


Het is duidelijk: er waait een frisse wind door campus Voskenslaan. ‘Er zijn in onze school inderdaad heel wat nieuwe talenten sinds dit schooljaar aan de slag. De uitdaging zit volgens mij in het afstemmen onderling, sterktes verbinden en goed ingespeeld geraken op elkaar. Die verbondenheid is voor mij cruciaal. Onze taak is om stabiliteit te brengen op de campus en tegelijkertijd ook in te zetten op vernieuwing. Ik denk hierbij bv. aan digitalisering.’ De eerste weken trok Isabelle vooral de kaart van luisteren en informele gesprekken. Met meet and greets maakt ze bewust tijd vrij om de school en haar team beter te leren kennen. ‘Iedereen kan bij mij op de koffie komen. Organisatorisch in groepen van gemiddeld 12 personeelsleden per meet, voor en na de lesuren. Ik ben vooral benieuwd om te ontdekken wat het is om een vosje te zijn en hoe de school haar DNA (durf, nieuwsgierigheid en ambitie) vertaalt naar de klasvloer. Maar ik voel ook dat collega’s een klankbord nodig hebben. Het is een gedreven, mondig team, maar het voorbije coronaschooljaar heeft, net als in andere scholen, van iedereen veel geëist. Daarom start ik traag op en wil ik vooral luisteren.’


Andy Couvin - technisch adviseur coördinator Tectura Gent-centrum

Andy is al 16 jaar actief in het onderwijs: 15 jaar voor de klas op Tectura Gent-centrum (toen nog GO! KTA MoBi) en een korte zijsprong naar de pedagogische begeleidingsdienst van het GO! voor 1 jaar. Ook hij voelde dat de tijd rijp was voor iets nieuws en vond die uitdaging in de oproep voor TAC op zijn school. 'Na wat aanmoedigende gesprekken met collega’s besloot ik me kandidaat te stellen. Meewerken aan de toekomst van de school en ondersteuning bieden aan de collega’s, dat sprak me vooral aan in de functieomschrijving.' En dat is meteen ook wat Andy de afgelopen maand gedaan heeft: ondersteunen en de noden en wensen van collega's in kaart proberen brengen via deelname aan de vakgroepen. Maar er kwamen ook heel wat onverwachte zaken op zijn plank. 'Als TAC werk je veel ad hoc. In 'a split second' kan de dagplanning volledig ondersteboven gehaald worden. Maar dat maakt het werk voor mij juist interessant en afwisselend.'


Dit schooljaar heeft Andy zichzelf twee doelstellingen opgelegd: inzetten op veiligheid in de school en op de werkvloer en de modernisering van het secundair onderwijs. 'Ik wil veiligheid in de school uitbouwen naar een actief begrip en verder inzetten op een vlotte uitrol van de hervorming secundair in de tweede graad.' Net zoals de andere JODI's ziet ook Andy al enkele leerkansen en uitdagingen na zijn eerste maand. 'Zo moet ik me nog wel wat verder inwerken in de vele technische aspecten van de school. Daarnaast heb ik gemerkt dat de job van TAC niet eindigt als je de schoolpoort uitrijdt. Ik worstel dus nog wat met mijn work-life balance.'


We wensen alle nieuwe directies enorm veel succes toe en veel inspirerende ervaring binnen het JODI-traject.


788 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page